Pannlyft/Ögonbrynslyft

Läs mer om hur ER Klinik hjälper dig genomföra
behandlingen: Pannlyft/Ögonbrynslyft

Behandlingar > Pannlyft/Ögonbrynslyft

Pannlyft/Ögonbrynslyft

Med åldern minskar ansiktets fyllighet och hudens elasticitet i pannan och kring ögonen vilket kan leda till att ögonbrynen sjunker ner. Pannlyft/ögonbrynslyft är ett plastikkirurgiskt ingrepp som minskar rynkor, lyfter nedsjunkna ögonbryn och tunga ögonlock.

https://erklinik.se/pannlyft-ogonbrynslyft/

Kandidater för pannlyft har:

 • Djupa fåror mellan ögonen

 • Horisontella rynkor i pannan

 • Hängande ögonbryn

 • Vävnader som bottnar vid den yttre delen av ögonlocken

 

Kandidater för Ögonbrynslyft har:

 • Hängande ögonbryn

 • Arg eller trött utseende

 • Horisontella linjer över pannan

 • Djupa fåror mellan ögonbrynen

 • Tung övre ögonlock

 

Behandling och operation

Med injektioner kan man blockera de muskler som drar ner ögonbrynen men vill man ha en mer permanent lösning är en operation att föredra. Det finns olika metoder för att utföra ett ögonbrynslyft och vilken teknik som passar bäst för den individuella patienten diskuteras noga igenom med ansvarig kirurg innan ingreppet. I samtliga fall åstadkommer man lyftet av huden i pannan och ögonbrynen med hjälp av suturer som självabsorberas av kroppen efter cirka två veckor.

 

Det är vanligt att man kombinerar Pannlyft och ögonbrynslyft med andra ansiktsingrepp, som till exempel ögonlocksplastik och ansiktslyft. En annan vanlig kombinationsbehandling är att samtidigt med ett ögonbrynslyft även åtgärda bekymmersrynkor mellan ögonen för att ge ansiktet ett fräscht och piggare uttryck.

 

Operationerna kan göras både i lokalbedövning eller i narkos. 

Operation

Det finns tre metoder för att lyfta pann- och ögonbrynsområdena: det klassiska lyftet, det endoskopiska lyftet och det begränsade snittet.

  • ”Öppet brynlyft” eller ”koronallyft”, involverar ett kontinuerligt snitt, från öra till öra över toppen av huvudet. För att korrigera en hög panna kan kirurgen rekommendera att snittet följer den främre hårlinjen.

  • Endoskopiska lyft, kirurgen gör några kortare snitt i hårbotten. Skop (ett tunt rör fäst till en kamera) förs in i ett av snitten för att se vävnaderna och musklerna från en skärm medan han använder en annan anordning som sätts in i ett annat snitt för att göra de nödvändiga förändringarna. I denna procedur kommer vävnaden att förankras antingen med ett tillfälligt eller permanent stygn eller ankare under hårbotten. Dessa ankare kommer att hålla vävnaden under kontroll i flera år. Eftersom snitten är mindre är denna procedur mindre invasiv och ärrbildningar är minimala och kortare återhämtningstid.

 

Risker och komplikationer

Ett ögonbrynslyft innebär olika risker:

 • Ärrbildning. Ärrbildning kan vara synlig efter ett ögonbrynslyft.

 • Förändringar i hudens känsla. Ett ögonbrynslyft kan orsaka tillfällig eller permanent domningar i pannan eller toppen av hårbotten.

 • Asymmetri i ögonbrynens position. Ett ögonbrynslyft kan resultera i asymmetri, där ett eller båda ögonbrynen ser för höga ut. Asymmetri kan dock jämnas ut under läkningsprocessen. Ihållande problem med ögonbrynens form eller position kan behandlas genom ytterligare kirurgi.

 • Hårproblem. Ett ögonbrynslyft kan orsaka förhöjd hårfäste eller håravfall vid snittstället. Om håravfallet inte löser sig av sig självt kan det behandlas med ärrexcision eller hårtransplantation.

 

Återhämtning

Patienten kan återvända till jobbet två till tre veckor efter operationen. Träning och andra fysiska aktiviteter ska också undvikas under denna perioden. Vi ser patienten på ett återbesök efter en vecka och efter cirka sex månader. Vid dessa besök tar man bort eventuella stygn och kontrollera att allt läkt som det ska.

 

Resultat

Genom att höja den mjuka vävnaden och huden i pannan och pannan kan ett ögonbrynslyft ge ansiktet ett mer ungdomligt utseende. Slutresultatet ses först när all svullnad har lagt sig och ärren mognat, det kan ta upp till ett år. 

Hur bokar jag tid?

Hos ER Klinik skräddarsyr vi varje patients behandling och vi investerar tid för att förstå dina behov fullt ut. Boka en konsultation och träffa din plastikkirurg. Tillsammans går vi igenom dina önskemål och förväntningar. Utifrån ditt hälsostatus och dina önskemål diskuteras vilken eller vilka behandlingar som är lämpliga för dig. Plastikkirurgen med sin expertis och erfarenhet kommer att informera dig om vilka alternativ som finns för att åstadkomma det resultat du är ute efter och mer precist vilka områden som kan förbättras med operationen.

I samband med konsultationen får du all nödvändig information kring den behandling du valt och vi går igenom vad du behöver tänka på inför och efter din operation.