Behandlingar >Hårborttagning
Hårborttagning med diodlaser
Genom att använda laser för hårborttagning kan du med mörka och grova hårstrån bli av med besvärande hårväxt permanent!
Att välja behandling
För att ha bästa förutsättning att bli av med oönskad hårväxt är det viktigt att välja rätt behandlingsmetod. Vi anser att hårborttagning med laser är en överlägsen behandlingsmetod jämfört med exempelvis IPL. Detta då laser har mer energi, rätt pulslängd samt enbart den korrekta pulslängden för att hårreduceringen ska bli så effektiv som möjligt.
Hårsäcken värms upp med hjälp av laserenergi och förstörs utan att skada huden.
Hur fungerar hårborttagning med diodlaser
Laserljuset söker sig till pigmentet i håret och hittar på så sätt ner i hårsäckarna. Värmen sprids till hårroten som värms upp till ca 70°C och då förstörs de hårproducerande cellerna. Det är oerhört viktigt att man uppnår korrekt temperatur. Denna måste anpassas efter varje individs individuella förutsättningar. Det är viktigt att tillräckligt med värme tillförs men samtidigt får man inte ha för hög värme då huden då kan skadas. Värmen måste justeras beroende på varje patients hår- och hudfärg. För att minimera risken för hudskada har därför vår diodlaser ett inbyggt kylsystem som kyler huden under behandlingen. Detta gör även att behandlingen upplevs som mindre obehaglig.
Inför en laserbehandling
Ca 4-8 veckor innan behandlingen bör man avstå från att sola. Detta då man måste ha lägre styrka ju mer solbränd man är och därmed kan resultat påverkas negativt. Det finns även en ökad risk för pigmentfläckar om man laserbehandlar nysolad hud. Risken för pigmentförändringar är dock väldigt liten, ca 1 % av patienterna, förutsatt att man följer våra rekommendationer. Av samma anledning som solning ska man heller ej använda brun utan sol innan laserbehandling då man även då måste sänka styrkan. Det område som ska behandlas ska rakas dagen innan eller helst samma dag som behandlingen. Man får ej vaxa, plocka, epilera eller bleka håret på minst 6 veckor innan behandlingen då lasers endast kan påverka de hårsäckar som innehåller hår.
Så går en laserbehandling till
I de flesta fall krävs ca 6-8 behandlingar totalt. Antalet behandlingar som krävs är dock individuellt vilket innebär att det ibland krävs flera än så. Behandlingarna ska göras med 4-8 veckors mellanrum beroende på vilket område man gör. Det förklaras vid en konsultation. Håret växer i cykler, och det endast är ett antal hårsäckar som är aktiva åt gången. När hårsäckarna är inaktiva innehåller de inget hår och därmed inget pigment vilket gör att lasern inte kan påverka dessa
Jämfört med många andra hårborttagningsmetoder så upplevs diodlaser som betydligt mindre smärtsam. Den inbyggda kyleffekten lindrar de varma stick som man känner av lasern. De allra flesta har inga problem med den stickande känslan men ska man behandla områden som man tycker är väldigt känsliga kan bedövande salva appliceras innan.
Det kan upplevas som att man efter några behandlingar har fått mer hårväxt då lasern i vissa fall kan trigga vilande hårsäckar. Detta är inget negativt utan det medför att man snabbare kommer åt dessa hårsäckar vid kommande behandlingar än om de skulle fått ”vakna” i egen takt.
Efter en laserbehandlingen
Efter en laserbehandling är det ofta väldigt små bieffekter, man kan uppleva en viss rodnad eller svullnad men dessa brukar lägga sig väldigt fort. Man kan i vissa fall få vattenblåsor som försvinner inom någon vecka. Om sådana uppstår är det viktigt att man ej river eller klämmer på dessa då det kan medföra infektion eller ärrbildning.
Precis som inför en laserbehandling är det viktigt att man ej utsätter det nybehandlade området för solljus. Om man solar på nylasrad hud kan man få pigmentförändringar. Solljus ska undvikas i ca 6-8 veckor. Man ska även undvika träning, bastu eller bad de första 24 timmarna då det kan leda till att huden på det behandlade området blir irriterad.
Är behandlingen permanent?
Vetenskapliga studier som undersökt patienter två år efter avslutad behandling har visat permanenta resultat, även för områden som vanligtvis har lång växtcykel t.ex benen. Det ska dock understrykas att hormonell hårväxt, i samband med till exempel graviditet, ej kan uteslutas efter laserbehandling.
Vilka lämpar sig behandlingen för?
De bästa förutsättningarna för hårborttagning med laser är om man har ljus hud och mörka grova hårstrån. Det går även att behandla mörkare hud genom att justera pulstiden för diodlasern även om en del av energin från lasern absorberas av huden istället för av pigmentet i håret vilket är det önskvärda. Har man ljust eller grått hår är det svårt att uppnå permanent hårreduktion. Det går dock att minska markant genom att regelbundet göra behandlingar några gånger per år.
Om du tar receptbelagda läkemedel måste detta först diskuteras med specialutbildad hudterapeut då vissa läkemedel har effekt på huden. Gravida samt ammande kvinnor ska ej behandlas.
Är du intresserad av att boka tid för hårborttagning med Diodlaser eller vill veta mer om behandlingen, kan du antingen ringa oss på 010-303 80 00 eller kontakta oss via nedan formulär.