Gynekomasti

Läs mer om hur ER Klinik hjälper dig genomföra
behandlingen: Gynekomasti

Behandlingar >Gynekomasti

Gynekomasti

Gynekomasti är ett symptom av att brösten på män växer och börjar påminna om kvinnobröst. Förstorad manlig bröstvävnad beror ofta på en obalans mellan testosteron och östrogenhormoner.

Gynekomasti kan uppstå vid olika tidpunkter i livet:

  • Födelse: Många manliga nyfödda kan ha förstorade bröst, eller bröstknoppar. Detta tillstånd beror på moderns östrogennivåer. De förstorade brösten försvinner vanligtvis inom några veckor.
  • Pubertet: Mer än hälften av tonårspojkarna har en viss grad av bröstförstoring. Fluktuerande hormoner, inklusive droppar i testosteron och ökningar av östrogen, får bröstvävnad att växa. Tillståndet försvinner när hormonnivåerna jämnar ut – en process som tar ungefär sex månader till två år att slutföra.
  • Vuxen ålder: Förstorade bröst är vanligare hos män över 50. Med åldern producerar mäns kroppar mindre testosteron. De kan också ha mer kroppsfett, vilket stimulerar östrogenproduktion och bröstvävnadstillväxt.

Vissa mediciner och sjukdomar kan också få manlig bröstvävnad att svälla och bli större. Om ett läkemedel eller annat ämne gör att brösten förstoras kan du behöva sluta använda läkemedlet eller byta till ett annat. Om en sjukdom är orsaken bör svullnad försvinna med sjukdomsbehandling.

Gynekomastioperation

Vissa män vill inte ha eller behöver ingen behandling för gynekomasti. I övriga fall och då man anser att det är ett problem, kan man ta hjälp av en specialist. Hos ER Klinik erbjuder vi kirurgi för att avlägsna överflödig bröstvävnad genom antingen fettsugning eller reduktion av bröstkörtel.

Fettsugning

För vissa är det inte bröstkörteln som vuxit utan endast att det uppstått en fettansamling i bröstet/brösten. Det kan då räcka med en fettsugning. Denna operation tar bort bröstfett men inte själva bröstkörtelvävnaden. Här kan du läsa mer om fettsugning.

Mastektomi

En bröstreduktion för män kan krävas när bröstkörteln vuxit och problematiken finns på antingen bara en sida eller på bägge brösten. Vid mastektomi tar man bort bröstkörtelvävnaden. Operationen görs ofta med endast små snitt. Denna mindre invasiva typ av operation innebär kortare återhämtningstid.

För att förbereda sig för operationen behöver man sluta röka och inte ta mediciner som kan öka risken för blödning. Patienten bör också fokusera på att äta en balanserad kost så att man är så frisk som möjligt under operationen.

Återhämtning efter gynekomastioperation

Återhämtningen från gynekomastikirurgi tar vanligtvis cirka fyra veckor totalt, även om de flesta patienter återgår till sina normala rutiner med cirka två veckor. Man kan förvänta sig lite ömhet, rodnad och potentiellt blåmärken efter operationen. Patienten kommer att behöva bära ett kompressionsplagg under läkningstiden. Lätt träning kan vanligtvis återupptas efter cirka två veckor.

Potentiella komplikationer för gynekomastikirurgi

Gynekomastikirurgi är i allmänhet mycket säker, men som alla operationer är komplikationer möjliga. Vissa potentiella komplikationer kan inkludera blödning, blåmärken, vätskeansamling, ärrbildning, domningar och känselförlust, eller asymmetri och konturoregelbundenhet. De flesta av dessa komplikationer kan undvikas genom att välja en pålitlig och erfaren plastikkirurg och följa deras anvisningar noggrant, särskilt under återhämtningsprocessen. Boka konsultation hos våra erfarna kirurger.

Operationstid: 1-2 timmar

Läkningskontroll: Vid behov

Bedövning: Lokalbedövning

Slutkontroll: 4-6 månader

Sjukskrivning: Tillbaka på jobbet efter 1-2 dagar

Pris: från 25 000 kr

Hur bokar jag tid?

Hos ER Klinik skräddarsyr vi varje patients behandling och vi investerar tid för att förstå dina behov fullt ut. Boka en konsultation och träffa din plastikkirurg. Tillsammans går vi igenom dina önskemål och förväntningar. Utifrån ditt hälsostatus och dina önskemål diskuteras vilken eller vilka behandlingar som är lämpliga för dig. Plastikkirurgen med sin expertis och erfarenhet kommer att informera dig om vilka alternativ som finns för att åstadkomma det resultat du är ute efter och mer precist vilka områden som kan förbättras med operationen.

I samband med konsultationen får du all nödvändig information kring den behandling du valt och vi går igenom vad du behöver tänka på inför och efter din operation.

Vi använder kakor!

För att förbättra din upplevelse när du använder våra webbplatser och webbtjänster – använder vi cookies, web beacons och liknande tekniker. Här kan du läsa om vilka olika typer av cookies det finns och hur vi använder dem.