Fettransplantation

Läs mer om hur ER Klinik hjälper dig genomföra
behandlingen: Fettransplantation

Behandlingar >Fettransplantation

Fettransplantation

Fettransplantation är ett ingrepp som brukar användas för att ta bort oönskat fett från en del av kroppen till en annan. När man blir äldre är det vanligt att tappa volym på olika delar av kroppen. Det kan till exempel röra sig om ansiktet eller att brösten tappar sin volym. Vanligt är att man samtidigt kan uppleva att andra delar på kroppen istället blir större, till exempel magen eller höfterna. Det beror på att det samlas fettvävnad på dessa ställen. 

Kroppens eget fett är ett utmärkt material när man vill rekonstruera och förändra utseendet på olika delar av kroppen som exempelvis ansiktet, brösten eller rumpan. I ansiktet kan det användas för att fylla ut och bygga upp läppar, kinder eller ytor runt munnen. Fördelen är att kroppen inte reagerar via sitt immunförsvar med allergiska reaktioner eller bortstötning. Fettet uthämtas med fettsugning och ibland kan upprepade behandlingar behövas för att uppnå ett optimalt resultat som är hållbart och varaktigt. Metoden har visat sig vara mycket effektiv och ger ett långvarigt resultat.

En fettransplantation passar lika bra för män och kvinnor och kan användas för de flesta åldrar. 

Fettransplantation – ansikte

Ansiktet tappar volym med åren och kan återställas med filler eller lite mer permanent med fettransplantation. Behandlingen utförs i lokalbedövning. Fettransplantation är en utomordentlig teknik om du önskar en mindre förändring i ansiktet men inte vill göra ett face-lift. Man kan genom denna teknik ”skjuta behovet av en ansiktsoperation på framtiden”. Med fettransplantation kan du få tillbaka volym i området över kindbenen, fylla ut djupa veck kring munnen, hakan, argrynkor, läppar, runt ögonen/ögonbryn mm.

 

Fettransplantation – läppar

Om du vill öka/återställa volymen i dina läppar är en fettransplantation ett mycket bra allternativ. Det du bör känna till är att inte alla fettceller överlever vid första transplantationen. Vid fettinjektioner kan cirka 70 % av fettet försvinna de första veckorna efter ingreppet. Just i läppar kan du behöva upprepa fettransplantation för att få ett tillfredsställande och bestående slutresultat. Vanligtvis väntar man upp till sex månader med en andra injektionsomgång. Det är också individuellt när det gäller hur mycket fett som stannar kvar. 

 

Fettransplantation – bröst

En bröstförstoring med fett innebär att man flyttar fett från ex. rumpan, låren eller magen upp till brösten. Inom medicinen kallas detta för en fettransplantation till brösten. Den begränsade volymökningen gör att fettransplantation i första hand lämpar sig för den som vill förändra formen på brösten snarare än storleken. Exempelvis kan man ofta återskapa fyllighet i bröstens övre delar på ett bra sätt. 

Fettransplantation – Stuss

Vid fettsugning av midja, lår och buk har du möjlighet att flytta fettceller till stussens övre del för att få en lyftande effekt. Man kan även behandla ojämnheter och asymmetrier med fettransplantation. 

Operationen

Fettransplantation går sedan till som så att plastikkirurgen tar ut ditt kroppsfett från det område du har önskat.  Fettet hämtas i allmänhet från nedre delen av magen. Därefter rengörs och behandlas det innan injicering. Fettet appliceras med små kanyler i lager i områdena där volymfyllningen önskas.  En fettransplantations operationslängd varar i ca 30 min och uppåt beroende på transplantationens omfattning och oftast så kan du åka hem samma dag. 

Biverkningar och risker

Komplikationer är sällsynta och det transplanterade fettet stannar garanterat där det är tänkt i minst 4-6 år. Ingreppet medför viss risk för blödning och infektion samt en liten risk för blodpropp om patienten har anlag. 

Återhämtning

En fettransplantation medför vanligtvis en svullnad i det behandlade området på 4-5 dagar efter operation. Svullnaden lägger sig inom 2 veckor. Det slutliga resultatet visar sig dock först efter 1-2 månader.

Hur blir resultatet av en fettransplantation?

Det kan såklart vara svårt att förutsäga exakt hur resultatet blir eftersom fettcellernas överlevnad varierar. Alla människor är också olika, vilket betyder att resultaten kan skilja sig. Man säger att ungefär 30-60 % av de transplanterade fettcellerna stannar kvar medan kroppen tar upp resten. Faktorer som spelar in är patientens hudkvalitet, ålder, blodcirkulation i området för transplantationen och fettets kvalitet. Rökstopp är ett måste för att inte få bekymmer med läkningen.

Fettet är ett ämne som kroppen lätt kan ta emot vilket gör att det inte innebär någon allergirisk. Därför har det blivit ett populärt sätt att få ökad volym.

Eftersom olika kroppar reagerar på olika sätt kan du behöva genomgå fler än en fettransplantation. Orsaken till varför du behöver göra det kan variera, men ofta beror det på hur många fettceller som injiceras och var på kroppen det görs. Fråga gärna din plastikkirurg så berättar denna mer. 

Hur bokar jag tid?

Hos ER Klinik skräddarsyr vi varje patients behandling och vi investerar tid för att förstå dina behov fullt ut. Boka en konsultation och träffa din plastikkirurg. Tillsammans går vi igenom dina önskemål och förväntningar. Utifrån ditt hälsostatus och dina önskemål diskuteras vilken eller vilka behandlingar som är lämpliga för dig. Plastikkirurgen med sin expertis och erfarenhet kommer att informera dig om vilka alternativ som finns för att åstadkomma det resultat du är ute efter och mer precist vilka områden som kan förbättras med operationen.

I samband med konsultationen får du all nödvändig information kring den behandling du valt och vi går igenom vad du behöver tänka på inför och efter din operation.