Bukplastik

Läs mer om hur ER Klinik hjälper dig genomföra
behandlingen: Bukplastik

Behandlingar > Bukplastik

Bukplastik

En bukplastik är särskilt lämplig för personer som vill komma tillbaka till sin vanliga figur efter att huden blivit översträckt till följd av viktnedgång eller graviditet. Om de elastiska fibrerna i huden påverkas på grund av översträckning kan huden inte längre reformeras. Resultatet är sträckt hud som hänger under buken. I de flesta fall går detta inte att vända helt, även genom sport och en hälsosam kost.

Bukplastik syftar till att avlägsna överskott av fett och hud på buken. Operationen syftar också till att strama upp en uttänjd och därigenom framåt buktande bukvägg.

Behandling Bukplastik
 

 

 

 

Operationen

Du träffar din kirurg för en konsultation innan operationen. Vi går igenom dina önskemål och förväntningar. Vi berättar mer ingående om hur en operation går till och vad du bör tänka på. För att kunna anpassa operationen efter dina förutsättningar görs en allmän hälsokontroll samt undersökning av dina fettdepåer i magområdet och din hudkvalitet.

En bukplastik utförs vanligtvis under narkos (narkos), beroende på typ och storlek på överflödig hud eller överflödigt fett är olika snitt möjliga. Det horisontella snittet vid den övre gränsen av troskanten är vanligtvis endast möjligt med en liten mängd överflödig hud, speciellt i mitten av buken.

Om det finns mycket hudöverskott, särskilt i flankområdet, är ett W-format snitt nödvändigt. Patienten kan bestämma om de laterala ärren ska vara brantare eller plattare. Kvinnliga patienter kan välja ärrförloppet så att det passar deras bad- och underklädesmode bäst. Vid bukplastik skärs naveln oftast ut och sys in igen högre upp efter åtdragningen.

Om det finns ännu mer överskott av hud och fett måste det horisontella snittet förlängas med ett vertikalt snitt så att ett resultat utan rynkor är möjligt. I detta fall motsvarar ärrets förlopp ett slags ankare. Med detta snitt skärs naveln oftast ut och sys in igen högre upp.

Eftervård av en bukplastik

Efter en bukplastik får du bära maggördel dygnet runt i ca i 4 veckor och efteråt dagtid i ytterligare 4 veckor. Detta stabiliserar magmusklerna och förhindrar alltför stora dragkrafter på ärren. För att uppnå ett optimalt resultat av bukplastik krävs en fysisk vila på minst 6 veckor. Därefter kan lätt fysisk ansträngning återupptas. Efter en bukplastik måste du dock avstå från sportaktiviteter i 8 veckor. Räkna med att vara sjukskriven 1–4 veckor efter operationen beroende på vilken typ av arbete du har. Under de första veckorna bör du dock undvika tunga lyft och hård träning.

Svullnad och ärr kan vara väl synliga i flera månader, men lägger sig med tiden.

Är bukplastik också möjlig vid uttalad fetma?

Vid en bukplastik kan överflödig hud och i viss mån överflödigt fett avlägsnas. Vid mycket uttalad fetma är enbart en bukplastik ofta inte möjlig. I sådana fall kan bukväggen tunnas ut så mycket genom tidigare utförd fettsugning på buken att man under vissa förutsättningar kan göra en bukplastik.

Försvinner bristningar med en bukplastik?

Bristningar är revor i dermis (djupt lager av hud). Endast de bristningar som finns i hudområdet som ska tas bort tas bort i samband med en bukplastik.

Resultat

Resultatet av en bukplastik är en fastare bukvägg, en plattare och fastare mage och en smalare midja.

 

Operationstid: Ca 2-3 timmar

Läkningskontroll: 2 veckor

Bedövning: Narkos

Slutkontroll: 3 månader

Sjukskrivning: ca 2-4 veckor

Pris:

från 50 000 kr (liten bukplastik)

från 80 000 kr (stor bukplastik)

 

Hur bokar jag tid?

Hos ER Klinik skräddarsyr vi varje patients behandling och vi investerar tid för att förstå dina behov fullt ut. Boka en konsultation och träffa din plastikkirurg. Tillsammans går vi igenom dina önskemål och förväntningar. Utifrån ditt hälsostatus och dina önskemål diskuteras vilken eller vilka behandlingar som är lämpliga för dig. Plastikkirurgen med sin expertis och erfarenhet kommer att informera dig om vilka alternativ som finns för att åstadkomma det resultat du är ute efter och mer precist vilka områden som kan förbättras med operationen.

I samband med konsultationen får du all nödvändig information kring den behandling du valt och vi går igenom vad du behöver tänka på inför och efter din operation.