Bröstförminskning

Läs mer om hur ER Klinik hjälper dig genomföra
behandlingen: Bröstförminskning

Behandlingar >Bröstförminskning

Bröstförminskning (bröstreduktion)

Hos vissa kvinnor är brösten så stora att de blir en belastning – fysiskt och psykiskt. Belastningen kan ge allt från rygg- och nacksmärtor, dålig hållning samt missprydande och smärtsamma avtryck på axlarna orsakade av bh-banden. Många kan också uppleva svårighet vid val av klädsel, hinder vid utövande av idrott samt psykosociala besvär som t.ex. oönskad uppmärksamhet. Alla dessa är möjliga orsaker till kirurgisk bröstförminskning/bröstreduktion. Det finns flera olika kirurgiska tekniker för denna procedur. Syftet är att ge kvinnan en mindre och mer välformad byst som står i bättre proportion till hennes kropp.

Operationen

En bröstförminskningsoperation går ut på att avlägsna överskott av överflödigt fett, körtelvävnad och hud, samtidigt som man förminskar vårtgården och placerar den högre upp. Tekniken som används för att minska storleken på dina bröst kommer att bestämmas av ditt individuella tillstånd, bröstsammansättning, önskad mängd minskning, dina personliga preferenser och råd från våra specialister. För detaljerad och individuell information vid bröstförminskning står vi till ditt förfogande vid en personlig konsultation.

En bröstförminskning utförs i narkos, men i undantagsfall under lokalbedövning tillsammans med avslappnande medel. Operationen tar ca 1,5 – 3 timmar. i samband med bröstreduktion sker också ett lyft av brösten. De flesta patienter stannar en natt på kliniken efter bröstförminskningsoperationen men detta är inte alltid nödvändigt.

Komplikationer

Utöver de allmänna riskerna med varje operation, såsom blödning, infektion eller irriterande ärrbildning, kan bröstförminskningar i vissa fall (2 – 10%) leda till en irriterande känselförlust i bröstvårtorna. I och med att vårtgården förflyttas delas en del nerver och vid större lyft påverkas även körtelvävnad som vanligtvis går till bröstvårtan och vårtgården. Detta kan påverka känseln och amningsförmågan negativt. Känseln brukar återkomma till stor del under det första året, men det går inte garantera full känsel eller amningsförmåga efter operation.

Efter bröstförminskning (bröstreduktion)

Smärtan efter en bröstreduktion är oftast medgörlig och det räcker med milda smärtstillande mediciner som till exempel Alvedon. Stygnen tas bort efter två-tre veckor vilket oftast sker hos din plastikkirurg på kliniken. Slutkontrollen görs 3 månader efter operationen.

Efter bröstförminskningen bär du en stödjande behå dygnet runt i cirka 6 veckor. Vanligtvis bärs den stödjande behån i ytterligare 6-8 veckor dagtid. Du bör undvika träning som kan stretcha ut huden och ärren under de tre första månaderna. Sjukskrivningsperioden är ungefär två till tre veckor, oftast mindre om du har ett kontorsarbete. Läkningsprocessen är väldigt individuell. Därför är det viktigt att du lyssnar till kroppens signaler och anpassar dig efter dem. Undvik att sola ärren under de första sex månaderna.

Du kommer även att få specifika instruktioner från din kirurg om hur du tar hand om dig själv och minimerar riskerna efter operationen.

Resultat

Redan första dagen märker du stor skillnad. Dina bröst kommer att vara både mindre, lättare, fastare och mindre hängiga efter operationen. Det tar dock tid för den inre svullnaden att lägga sig, för läkningsvävnaden inuti kroppen att mjukna och för huden att anpassa sig till de nya förhållandena.

Bröstformen kan inte bedömas estetiskt förrän det gått 6 månader. Resultatet varierar mellan olika individer beroende på skillnader i arvsanlag, hudens elasticitet, fettet och bindvävens egenskaper. Kom ihåg att brösten form påverkas ytterligare av åldrande och vikt pendlande. Det är avgörande att du inte går upp i vikt när resultatet utvärderas.Operationstid: Ca 2 timmar

Läkningskontroll: 2 veckor

Bedövning: Narkos

Slutkontroll: 3 månader

Sjukskrivning: ca 1-3 veckor

Pris: från 55 000 kr

 

Hur bokar jag tid?

Hos ER Klinik skräddarsyr vi varje patients behandling och vi investerar tid för att förstå dina behov fullt ut. Boka en konsultation och träffa din plastikkirurg. Tillsammans går vi igenom dina önskemål och förväntningar. Utifrån ditt hälsostatus och dina önskemål diskuteras vilken eller vilka behandlingar som är lämpliga för dig. Plastikkirurgen med sin expertis och erfarenhet kommer att informera dig om vilka alternativ som finns för att åstadkomma det resultat du är ute efter och mer precist vilka områden som kan förbättras med operationen.

I samband med konsultationen får du all nödvändig information kring den behandling du valt och vi går igenom vad du behöver tänka på inför och efter din operation.

Vi använder kakor!

För att förbättra din upplevelse när du använder våra webbplatser och webbtjänster – använder vi cookies, web beacons och liknande tekniker. Här kan du läsa om vilka olika typer av cookies det finns och hur vi använder dem.