Armplastik

Läs mer om hur ER Klinik hjälper dig genomföra
behandlingen: Armplastik

Behandlingar > Armplastik

Armplastik

Med åldern, efter en viktnedgång eller en fettsugning minskar spänsten i huden och överskottshud kan ansamlas kring armarna. En armplastik syftar till att överskottshud eller så kallat ”gäddhäng” avlägsnas på överarmarna. Hos ER Klinik kan vi även utföra fettsugning för att optimera resultatet av operationen. Med hjälp av armplastik kan omfånget minska och armarna bli slankare, smalare och slätare. Vilka behandlingar som passar patienten går vi igenom tillsammans på en konsultation.

https://erklinik.se/armplastik/

 

Operationen

En armplastik är ett förhållandevis enkelt ingrepp som utförs i dagkirurgi. Detta innebär att man lämnar kliniken samma dag som operationen utförs. Beroende av operationens omfattning används lokalbedövning eller alternativt full narkos/nedsövning. Under själva operationen kommer du inte att uppleva smärta till följd av bedövningen.

Det finns många sätt att utföra armplastik på men det vanligaste är att snittet läggs på insidan eller utsidan av armen. Andra alternativ är att snittet läggs vid armhålan eller ett snitt som sträcker sig från armbåge till armhåla. På konsultationen kontrollerar kirurgen noggrant patientens hälsa och bedömer vilken metod som är lämpligast. Läkaren gör en bedömning av fettskiktet och hudens elasticitet. Sammantaget får man en uppfattning om hur mycket hud som kan tas bort och hur långa snitten blir samt om man måste göra en fettsugning.

När snitten är lagda avlägsnas överskottshud och andra lösa vävnader i armen. När kirurgen är färdig med de justeringar som skall göras sys snittet ihop. Ofta används en tråd som löser upp sig själv vilket gör att man inte behöver ta bort några stygn efter operationen.

Det är vanligt att man behöver använda kompressionsplagg/gördel efter utförd armplastik. Detta för att kontrollera svullnaden. I vissa fall sätter man in små dränageslangar under huden. De är till för att transportera bort den sårvätska som bildas. Slangarna tas bort inom ett par dagar. Själva operationen tar ungefär en till två timmar.

Risker och bieffekter

Det är ovanligt med komplikationer efter en armsplastik om du följer instruktionerna du får från kliniken. Vanligaste är blåmärken och svullnad som successivt försvinner. För att minimera risken för breda ärr skall snitten tejpas i 6 månader.

Återhämtning och Resultat

Smärtan efter operation varierar men de flesta uppfattar den som måttlig. Man upplever ofta ömhet/ smärta och svullnad till en början. Ofta får man smärtstillande läkemedel för att lindra besvären under de första dagarna.

Beroende av patientens typ av arbete, men de flesta är tillbaka på jobbet efter 2 veckor och kan börja träna efter 5-6 veckor. Lättare fysisk aktivitet som promenader är bra efter en armplastik.

För att ärren skall läka så fint som möjligt skall de tejpas med kirurgtejp i minst tre månader. Tejpen byts en gång i veckan. Det går bra att duscha med tejpen. Man bör inte sola på ärren under det första året. 

Det tar lång tid innan man kan se det slutliga resultatet av operationen och ärrens läkning. Tidigast sex månader efter operationen kan man se slutresultatet. En slutkontroll efter 6 – 8 månader ingår alltid efter din operation.  Resultatet varierar mellan olika individer beroende på skillnader i arvsanlag, hudens elasticitet, fettet och bindvävens egenskaper. Det är avgörande att du inte gått upp i vikt när resultatet utvärderas.Operationstid: Ca 2 timmar

Läkningskontroll: 2 veckor

Bedövning: Narkos

Slutkontroll: 3 månader

Sjukskrivning: ca 1-3 veckor

Pris: från 43 000 kr

 

Hur bokar jag tid?

Hos ER Klinik skräddarsyr vi varje patients behandling och vi investerar tid för att förstå dina behov fullt ut. Boka en konsultation och träffa din plastikkirurg. Tillsammans går vi igenom dina önskemål och förväntningar. Utifrån ditt hälsostatus och dina önskemål diskuteras vilken eller vilka behandlingar som är lämpliga för dig. Plastikkirurgen med sin expertis och erfarenhet kommer att informera dig om vilka alternativ som finns för att åstadkomma det resultat du är ute efter och mer precist vilka områden som kan förbättras med operationen.

I samband med konsultationen får du all nödvändig information kring den behandling du valt och vi går igenom vad du behöver tänka på inför och efter din operation.