Ansiktslyft

Läs mer om hur ER Klinik hjälper dig genomföra
behandlingen: Ansiktslyft

Behandlingar >Ansiktslyft

Ansiktslyft

Med åldern mister huden sin spänst och elasticitet. Även underhudsfettet tunnas ut vilket bidrar till att det uppstår rynkor, linjer och påsar. Det kan göra att ansiktet och halsen upplevs hängiga. Ofta syns åldrandet tidigare i ansiktet än på någon annan kroppsdel vilket förklaras av att ansiktet är mer kontinuerligt utsatt för yttre faktorer.

Förutom kronologiska åldrandet, finns en rad övriga faktorer som kan bidra till hudens åldrande:

– Extensiv exponering för sol
– Rökning
– Genetiska faktorer
– Alkohol
– Kraftig och snabb viktnedgång
– Sjukdomstillstånd (bindvävssjukdomar, hormonella rubbningar)
– Läkemedel (kortisonpreparat mm)

Målet med ett ansiktslyft (facelift) är att ge ansiktet ett piggare och yngre utseende genom att förbättra konturerna i ansiktet och på halsen.

 Ett ansiktslyft påverkar inte själva hudkvalitén och stoppar naturligtvis inte heller själva åldrandeprocessen. Det är därför viktigt att med kirurgin eftersträva ett naturligt utseende, och inte ett alltför åtstramat mimikfattigt ansikte.

 https://erklinik.se/ansiktslyft/
 

Olika typer av ansiktslyft

Det finns olika sorters ansiktslyft och ingreppet är individualiserad efter patientens behov. Vid konsultation diskuteras detta i detalj med våra specialister på kliniken om vad det är man vill åtgärda och vilket resultat man vill ha.

Den exakta tekniken som används under ett ansiktslyft beror på ett antal faktorer, inklusive patientens anatomi och personliga mål, omfattningen av ansiktslyftet samt om ett annat ingrepp utförs samtidigt eller inte. Ansiktslyft kombineras ofta med t ex ögonbrynslyft, ögonlocksplastik, halsplastik och kompletterande behandlingar med injektioner, kemisk peeling mm.

I allmänhet innebär ett ansiktslyft att huden lyfts upp och de underliggande vävnaderna och musklerna dras åt. Fett i ansikte och hals kan skulpteras, tas bort eller omfördelas. Ansiktshuden draperas sedan om över ansiktets nyplacerade konturer, överflödig hud avlägsnas och såret sys eller tejpas tillsluts.

Snitten för proceduren beror på de tekniker som kommer att användas och patientens preferenser. Alternativen inkluderar:

  • Ett traditionellt ansiktslyft snitt börjar vid tinningarna i hårfästet, fortsätter ner och runt framsidan av öronen och slutar bakom öronen i den nedre hårbotten. Ett snitt kan göras under hakan för att förbättra utseendet på din nacke.

  • Ett begränsat snitt är ett kortare snitt som börjar i hårfästet precis ovanför örat, lindar sig runt framsidan av örat, men som inte sträcker sig hela vägen in i den nedre hårbotten.

  • Nacklyftssnittet börjar framför örsnibben och fortsätter runt örat in i den nedre hårbotten. Ett litet snitt görs också under hakan.

Ansiktslyft tar vanligtvis två till fyra timmar men kan ta längre tid om andra kosmetiska ingrepp görs samtidigt.

Ansiktslyft kan utföras antingen under lokalbedövning med sedering eller under narkos. Det kan innebära en övernattning på kliniken beroende av omfattning av operationen.

Återhämtning

Traditionell ansiktslyft är mer omfattande och därför krävs det längre återhämtningstid. Resultaten är dessutom mer dramatiska.Under de första dagarna efter operationen rekommenderas vila med huvudet lätt upphöjt. Svullnad i ansiktet med stramhetskänsla och nedsatt känsel på kinderna finns de första veckorna efter operationen. Eventuella obehag kan hanteras bra med ordinerad medicin. Viss svullnad och blåmärken är normalt, men bör avta under veckorna efter operationen. Patienten kan behöva bära ett stödplagg den första veckan, och vid behov därefter.

Baserat på patientens individuella fall fås specifika riktlinjer som kan minimera risken för komplikationer och säkerställa korrekt läkning. Men i allmänhet kan de flesta patienter återgå till sina vanliga rutiner och andra lätta aktiviteter efter två veckor – ansträngande träning och tunga lyft bör undvikas under minst 4-7 veckor.

Resultat

Ett ansiktslyft kan ge ditt ansikte och hals ett mer ungdomligt utseende. Ansiktslyftresultat kan vara mycket långvariga, men livslängden kan variera från patient till patient. Faktorer som den kirurgiska metoden som används, samt patientens hudkvalitet och ansträngningar för att upprätthålla optimal hudhälsa är avgörande. Individer som har hud som inte har tappat för mycket elasticitet upplever vanligtvis långvariga resultat. Det är även bra att använda en daglig fuktkräm och andra hudvårdsprodukter, avstå från rökning och äta en hälsosam kost. I allmänhet kan en standard ansiktslyft förväntas hålla i 10 år.

 

Operationstid: Ca 2 timmar

Läkningskontroll: 1 & 2 veckor

Bedövning: Narkos

Slutkontroll: 3 månader

Sjukskrivning: ca 2 veckor

Pris: från 80 000 kr

Hur bokar jag tid?

Hos ER Klinik skräddarsyr vi varje patients behandling och vi investerar tid för att förstå dina behov fullt ut. Boka en konsultation och träffa din plastikkirurg. Tillsammans går vi igenom dina önskemål och förväntningar. Utifrån ditt hälsostatus och dina önskemål diskuteras vilken eller vilka behandlingar som är lämpliga för dig. Plastikkirurgen med sin expertis och erfarenhet kommer att informera dig om vilka alternativ som finns för att åstadkomma det resultat du är ute efter och mer precist vilka områden som kan förbättras med operationen.

I samband med konsultationen får du all nödvändig information kring den behandling du valt och vi går igenom vad du behöver tänka på inför och efter din operation.